Tårta med blommor..



Tårtan till min mans födelsefika idag..
Hade tänkt mig en tårta helt i marsipan men d e ju bra om man kollar man har tillräckligt av en färg innan också..så det blev en lösning med grädde på sidorna..

Man får väl vara nöjd med den med tanke på att man gjorde d under tiden man va ensam hemma med båda barnen som dessutom var förkylda o griniga..

Tårtbotten m apelsinsmak,mjölkchokladmousse,blåbär,hackad mjölkchoklad.
Dekorerad med marsipan och vaniljvisp.

Man får skratta....!

Min man fyller år i helgen och jag har bakat lite..bl.a. struvor..och ja..som sagt..man får skratta :)
De första struvorna ser lite roliga ut..sen gjorde vi lite mindre hål på spritsen så d blev ju betydligt bättre men sen gjorde vi även en sats med annan smet..och den mina vänner kan jag godkänna för att vara nästan lika bra som struvorna från bageriet hemma i Närpes..inte hårda o torra utan mjuka o goda!
..och florsockret e viktigare än man kan tro..tro mig!

 
Detta är alltså de första struvorna jag ever lagat i hela mitt liv..smakade nog bra bra men..


 
Här friteras det för fullt..

 
Annan smet..dessa påminner om min barndoms struvor!

Recept: (det recept jag ansåg vara bäst)
2 ägg
1 msk socker
2,5 dl mjölk
0,5 tsk salt
5 dl mjöl (ev. minska mängden)
1,5 tsk bakpulver

Vispa ihop ägg och socker.
Tillsätt mjölken.
Blanda de torra ingredienserna, tillsätt lite i taget och vispa kraftigt under tiden.

Fritera i olja eller kokosfett. 180 grader till de börjar få en gyllene färg..
Sätt på papper el. handdu för att rinna av.

Pudra med florsocker vid servering!

___

Lite annat jag bakat tills idag..


Kolapaj..men i portionsformat..


..och en stor..men fruktansvärt dålig bild..


Maränger..

Tårtan kommer på skilt inlägg..





Glad påsk!

Lite påskpyssel med dottern...inget avancerat..

  Påskriset
  En påsk-mobil

Dessa ägg har dottern målat hos sin dagmamma..
 

Påskgräset håller på och gror så det får vi vänta lite på..

Semlor gjorda på surdeg

Idag var det dags för ett brödbak med surdegen..och jag väldigt nöjd med resultatet!
Jag är ingen sån som står och rullar semlorna för att de alla ska se likadana ut sen :) utan jag bara "skär" dem..



Ska försöka plita ner ett recept som nog är gjort på måfå..

1 sats surdeg (recept finns under övrig bakning)
1 dl grovt grahamsmjöl
5 dl grovt rågmjöl
1 dl maltmjöl
1 dl rågkross
1 msk salt
2 msk olja
2 msk sirap
3 dl siktat dinkelmjöl
ca 7 dl vetemjöl
½ bit jäst (25g)
6 dl vatten (fingervarmt)

Bäst blir det om man har någon form av köksassistent att använda sig av..men det går ju nog även för hand..
Sätt allt utom jäst och vatten i en degbunke,kör några varv.
Smula över jästen och tillsätt vattnet. Det är nu som du märker om mjölmängden är tillräcklig..degen ska börja släppa lite från kanterna! Låt knåda 6 min. Efter dessa 6 min så släpper inte min deg från kanterna längre, men konsistensen känns bra..den ska, med lite mjöl på fingret, vara mjuk men inte kladdig ...
Låt jäsa 50-60 min.
(mitt bakbord består av en stor träskärbräda från IKEA,funkar bra)
Stjälp upp på mjölat bord och knåda inte degen mer utan bara det nödvändigaste för att forma brödet.
Om du vill baka små semlor,stora limpor eller något annat avgör du själv.
För mig blev det ca 20 semlor, men annars räcker det till två limpor..
Låt jäsa minst 30 min. Värm ugnen till 250 grader.
Vill man ha en krispig yta penslar man brödet med vatten.
Grädda brödet (oavsett form) 5 min, sänk sedan värmen till 200 grader.
Semlor i lite större format som mina gräddas ca 15 min till och limpor 45-50 min,sänk temperaturen om man tycker de får för mycket färg.
På limpor o större bröd kan man också mäta innertemperaturen om man vill och den bör då komma upp i 98 grader!

Dessa ingredienser är inget måste..vill man byta ut något går det bra..bara man aktar sig för att det inte blir för mycket mjöl totalt..t.ex. om man byter ut rågkross så kanske vetemjöl av samma mängd mättar degen mer...
Detta är recept på bröd som är gjort på "ta-vad-du-har-metoden" och det är nog så som jag nästan jämt bakar bröd..lycka till!
Kommentera gärna!

Surdeg

Nu har jag äntligen kommit mig för att göra den där omtalade surdegen..och igår blev den klar!
Så nu har jag 9 satser i frysen och en i kylen som väntar på att användas i helgen..
"recept" på surdeg..

Rågsurdeg

Dag 1:
1 dl grovt rågmjöl
1 dl vatten (40 grader varmt!)

Blanda i en skål som rymmer 4-5 L.Täck med plast el lock, låt stå framme på ett varmt ställe.
Rör om varje dag.

Dag 4:
1L grovt rågmjöl
1L vatten (igen 40 grader varmt)

Tillsätt och blanda. Låt stå ett dygn utan att täcks.

Dag 5:
Nu är surdegen klar!
Dela upp den i 10 askar eller påsar.
Du kan frysa dem eller förvara i kyl.
I kyl håller den 5 dagar.
Observera att det är viktigt att ta fram surdegen i GOD TID innan den ska användas, då den ska vara rumstempererad vid användning!

När du bara har en del kvar kan du använda den som den vore dag 4! Lycka till!

Brödbakning

Igår när jag var och handlade lite råkade jag få syn på jäst och blev sugen på att baka lite bröd..så jäst blev inköpt..
Nu ligger degen som bäst och förhoppningsvis gottar sig och jäser till sig fint..
Dagens bröd innehåller:

50g jäst
6dl vatten

sirap
maltmjöl
vetekli
grovt rågmjöl
siktat dinkelmjöl (går att ersätta med vanligt vetemjöl)
russin
salt

Kan tyvärr inte skriva ut några andra mängder än jästen o vattnet eftersom jag bakar på känsla..men det e bara o prova sig fram..
Degen ska inte bli för kompakt utan ganska lös, men ska ändå gå bra att baka ut med hjälp av lite mjöl!
Man bör kanske tänka på att ha mest dinkelmjöl (eller om man väljer använda sig av vanligt vetemjöl) o sen tillsätta de andra ingredienserna..annars kan degen bli väldigt "kort"..
Saltet bör tillsättas i slutet för bästa resultat..

RSS 2.0