Surdeg

Nu har jag äntligen kommit mig för att göra den där omtalade surdegen..och igår blev den klar!
Så nu har jag 9 satser i frysen och en i kylen som väntar på att användas i helgen..
"recept" på surdeg..

Rågsurdeg

Dag 1:
1 dl grovt rågmjöl
1 dl vatten (40 grader varmt!)

Blanda i en skål som rymmer 4-5 L.Täck med plast el lock, låt stå framme på ett varmt ställe.
Rör om varje dag.

Dag 4:
1L grovt rågmjöl
1L vatten (igen 40 grader varmt)

Tillsätt och blanda. Låt stå ett dygn utan att täcks.

Dag 5:
Nu är surdegen klar!
Dela upp den i 10 askar eller påsar.
Du kan frysa dem eller förvara i kyl.
I kyl håller den 5 dagar.
Observera att det är viktigt att ta fram surdegen i GOD TID innan den ska användas, då den ska vara rumstempererad vid användning!

När du bara har en del kvar kan du använda den som den vore dag 4! Lycka till!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0