Kolapaj!
Denna har jag bakat i flera omgångar och den är väldigt omtyckt av stora och små.
Kolapaj
Botten:
100g smör
3dl vetemjöl
2msk socker
1tsk salt
Blanda de torra ingredienserna, smält smöret och tillsätt.
Arbeta snabbt ihop en deg, knåda inte mer än vad som behövs för att få allt bra blandat.
Tryck ut degen i en pajform, låt stå kallt minst en timme innan gräddning.
Grädda ca 15-20min i 200 grader. Längre om den inte fått färg.
Kolafyllning:
1dl grädde
0,75dl socker
0,5dl sirap
3tsk farinsocker
Sjud ca 20min tills kolan bubblar tjockt, längre om det behövs..ska som sagt bubbla tjockt ungefär som knäcksmet.
Ta bort kastrullen från värmen.
1tsk vaniljsocker
100g smör
0,5tsk salt
Tillsätt i kolan, vispa lätt. Töm i det avsvalnade pajskalet.
Vill man dekorera med vitchoklad som på bilden, låter man kolan svalna en aning.
Till detta behövs bara några bitar vitchoklad som man smälter i glasskål i micron. Kolla så att den inte blir överhettad, då klumpar den sig.
Smält vitchoklad, lägg i en spritspåse men en smal rak tyll eller om man använder engångsspritspåse kan man bara klippa ett litet hål längst ut på tippen så behövs ingen tyll.
Spritsa en spiral utifrån pajkanten och inåt. Dra sedan med en tandpetare från mitten ut mot kanten, runt hela pajen med jämna mellanrum så får du ett fint mönster som liknar lite på ett spindelnät.
Låt pajen stå kallt och stelna, har man fått en hård kola kan man om man vill låta pajen stå framme lite före servering. Annars är det bara att äta och njut!
Dottern 8 år
Testade för första gången göra rulltårta med mönster. Hade bara blå och gul färg hemma så det blev lite tråkigt men roligt att testa iaf, har varit sugen på det ett tag!
Receptet följer här..
Patê decor
1 äggvita(35g)
20g kakao (om du vill ha brun, annars ersätter du med mjöl och använder livsmedelsfärg)
20g mjöl
30g socker
30g rumstempererat smör
Rör ihop. Ska du ha fler färger delar du upp smeten i olika skålar innan du färgar.
Spritsa eller stencilera ditt mönster på ett bakplåtspapper.
Ställ i frysen minst 10 min. (annars finns risk för att mönstret smetas ut).
Bisquit Joconde botten
1 plåt
125g ägg
87,5g florsocker
87,5g mandelmjöl
Vispa luftigt.
20g smält smör
Blanda försiktigt samman.
162,5g äggvita
40g socker
Vispa till maräng och blanda försiktigt ner i äggsmeten.
Stryk ut på det frysta mönstret och baka i 220 grader, 7-8 min.
Man kan säkert använda sig av vilket rulltårtsrecept som helst men detta följde med patê decor receptet.
Som fyllning använde jag vit marängsmörkräm, jag som inte är någon riktig smörfantast så tyckte väl att det var sådär. Skulle jag smaksatt den med något mer skulle det nog varit bättre!
Vit marängsmörkräm
2 äggvitor
3dl socker
saft av ½ citron
200g mjukt smör
vaniljpulver
Blanda äggvita,socker,citron och vaniljpulver i en rostfri skål. Vispa marängen över vattenbad tills den når 65 grader.
Marängen ska tjockna och sockret ska vara smält.
Tag bort marängen från värmen och vispa med hög hastighet tills den svalnat, hushållsassistent är att föredra.
Tar ca 10 min.
Tillsätt smöret i omgångar under långsam omrörning.
I detta skede skar sig smörkrämen!
Händer det..vispa den kraftigt och se om den tar ihop annars tar du en del av den, smälter i micron och tillsätter under vispning i en tunn stråle.
Det löste sig!
Kolapaj!
Mockaruta
Kokosbollar
Dukat för barnkalaset. De fick glass istället för tårta.
Maränger med blåa toner i sig.
Uggletårta.