Kolapaj!

Denna har jag bakat i flera omgångar och den är väldigt omtyckt av stora och små.
 
 
Kolapaj
 
Botten:
100g smör        
3dl vetemjöl
2msk socker
1tsk salt
 
Blanda de torra ingredienserna, smält smöret och tillsätt.
Arbeta snabbt ihop en deg, knåda inte mer än vad som behövs för att få allt bra blandat.
Tryck ut degen i en pajform, låt stå kallt minst en timme innan gräddning.
Grädda ca 15-20min i 200 grader. Längre om den inte fått färg.
 
Kolafyllning:
1dl grädde
0,75dl socker
0,5dl sirap
3tsk farinsocker
Sjud ca 20min tills kolan bubblar tjockt, längre om det behövs..ska som sagt bubbla tjockt ungefär som knäcksmet.
Ta bort kastrullen från värmen.
 
1tsk vaniljsocker
100g smör
0,5tsk salt
 
Tillsätt i kolan, vispa lätt. Töm i det avsvalnade pajskalet.
 
Vill man dekorera med vitchoklad som på bilden, låter man kolan svalna en aning.
Till detta behövs bara några bitar vitchoklad som man smälter i glasskål i micron. Kolla så att den inte blir överhettad, då klumpar den sig.
Smält vitchoklad, lägg i en spritspåse men en smal rak tyll eller om man använder engångsspritspåse kan man bara klippa ett litet hål längst ut på tippen så behövs ingen tyll.
Spritsa en spiral utifrån pajkanten och inåt. Dra sedan med en tandpetare från mitten ut mot kanten, runt hela pajen med jämna mellanrum så får du ett fint mönster som liknar lite på ett spindelnät.
 
Låt pajen stå kallt och stelna, har man fått en hård kola kan man om man vill låta pajen stå framme lite före servering. Annars är det bara att äta och njut!
 
 

Kommentarer
Postat av: svärmor

Åh den är så god !!!

2015-04-13 @ 10:17:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0